Maszyny do rozdrabniania mięsa towarzyszą nam już od kilkunastu lat. Są przydatne zarówno w gastronomii, jak i w gospodarstwie domowym. Każda z maszyn do mielenia i rozdrabniania mięsa posiada różnego rodzaju akcesoria, które są niezbędne do odpowiedniego działania i bezpiecznego użytkowania sprzętu. Dowiedz się, czym jest wilk kątowy i gdzie znajduje zastosowanie.
Czym jest wilk kątowy?
Wilk kątowy to nic innego jak właśnie maszyna przeznaczona do rozdrabniania mięsa. Maszyny takie posiadają różne parametry, dlatego nie wszystkie są uniwersalne i pokroją każdy rodzaj mięsa. Często używane są w zakładach spożywczych, które dystrybuują rozdrobnione mięso na szeroką skalę, szczególnie do sklepów i gastronomii.
Stal, z której wykonana została maszyna powinna być nierdzewna, dodatkowo nie może wchodzić w reakcje z mięsem i tworzyć szkodliwych związków chemicznych w kontakcie z nim. Powinna być też odporna na wszelkiego rodzaju kwasy i chemiczne środki czyszczące używane do utrzymania odpowiedniej higieny urządzenia.
Wilk kątowy służy do mielenia i rozdrabniania nie tylko mięsa, ale również wszelkiego rodzaju warzyw. Świetnie sprawdza się w miejscach, w których mielone produkty potrzebne są na szeroką skalę, takich jak duże restauracje czy hotele. Również firmy oferujące cateringi dietetyczne czy diety pudełkowe często wyposażają swoje kuchnie w wilki kątowe.
Z jakich materiałów jest stworzony?
Maszyna działa na pełnych obrotach, dlatego wszystkie komponenty powinny być stworzone z bardzo wytrzymałych i odpornych na ścieranie i uszkodzenia surowców. Muszą być one również odpowiednio ostre, aby mięso i poziom jego zmielenia mieściły się w odpowiednich standardach jakości, jaką kieruje się dane miejsce. Maszyna powinna być również łatwa w obsłudze, ponieważ często korzystają z niej niewykwalifikowane w tym kierunku osoby. Obsługa takiej maszyny powinna być prosta, intuicyjna i w łatwy sposób opisana w instrukcji.
Z uwagi na dużą ilość ostrych elementów maszyna powinna spełniać przynajmniej podstawowe standardy bezpieczeństwa i higieny pracy, zapewniając obsługującemu ją pracownikowi maksimum komfortu i bezpieczeństwa. Dzięki nowoczesnym technologiom w inżynierii maszyn stalowych, wiele egzemplarzy nadaje się do krojenia produktów mięsnych, które zostały zamrożone bez uprzedniego ich rozmrażania i narażenia konsumenta na niebezpieczeństwo zatrucia pokarmowego.
Dostosowanie do tempa i higieny pracy
Klient kupujący maszynę do rozdrabniania mięsa ma możliwość samodzielnego wyboru akcesoriów tnących oraz dopasowania ich do potrzeb oraz skali swojej działalności. Powinna być możliwa również regulacja prędkości z jaką działa maszyna, ponieważ nie każdy użytkownik będzie radził sobie tak samo. Maszyna jest w stanie zmielić dużą ilość produktów w krótkim czasie i pozwala zaoszczędzić wiele czasu.
Bardzo istotny jest również proces czyszczenia maszyny, która pracuje z produktami mięsnymi. Czyszczenie takie powinno być dokładne i nie może pozostawiać żadnych śladów produktu. Dlatego tak istotne jest łatwe rozbrojenie maszyny tak, aby każda część została dokładnie oczyszczona z pozostałości po całym dniu pracy i zapewni odpowiedni poziom higieny oraz bezpieczeństwa dla zdrowia konsumentów.