Przed zakupem wina wiedz !

Powszechnie wiadomo, że alkohol w dużych ilościach szkodzi zdrowiu. Szkodzi również częste picie alkoholu, ponieważ poprzez częstą jego konsumpcję można się uzależnić. I na dodatek zacząć sięgać po coraz mocniejsze trunki. Lecz od czasu do czasu lampka wina osobie dorosłej i zdrowej nie zaszkodzi. I na pewno pójdzie na zdrowie wypita na przykład przy objedzie. Każde wino posiada pewien procent alkoholu. Zazwyczaj nigdy nie przekracza on 15 % . Poziom alkoholu w winie uzależniony jest od ilości cukru w winogronach. Rachunek jest prosty, im więcej cukru, tym większy procent alkoholu.

Gdy sięgniemy w sklepie po butelkę wina, to sprawdźmy kilka rzeczy. A mianowicie, w jakiej winnicy ono pochodzi ? Ważne jest też to, czy butelka posiada zakrętkę, czy korek ? Sprawa szczególnie ważna w przypadku win długoterminowych. Gdyż zakrętka całkowicie odcina dostęp powietrza do wina. Natomiast korek niekoniecznie. Szacuje się, że około 3 % zakorkowanych butelek posiada wadę korkową. I w takiej sytuacji może wytwarzać się pleśń. W efekcie czego wino ma gorzki smak i niemiło pachnie pleśnią. Ponadto warto zwrócić uwagę na denko butelki i na ścianki. Bo im głębsze jest denko, tym grubsze są ścianki butelki. Co sprawia, że wino jest lepsze, ponieważ istnieje doskonalsza ochrona przed światłem i zmieniającą się temperaturą. Poza tym wino kupione ze sklepowej półki, gdzie nie istnieje właściwe zabezpieczenie wina przed światłem nie jest tak dobre, jak to kupione w sklepie winiarskim. Gdzie jest solidnie zabezpieczone przed światłem i właściwie przechowywane.

Dlatego drogie wina najlepiej kupować w winiarni.

Pośród win są wina słodkie, półwytrawne i wytrawne. Najbardziej popularne w naszym kraju są wina półwytrawne. Wytrawne dla wielu konsumentów są zbyt gorzkie lub kwaśne. I choć są wartościowe, to jednak najczęściej smak decyduje o tym, że znacznie częściej nabywane są wina choć odrobinę słodkie.

O winie wytrawnym mówi się wówczas, gdy zawartość cukru w litrze wynosi od 0 do 4 gram. Wino wytrawne posiada cukier na poziomie 3, 9 g/l. A wina półwytrawne posiadają cukier na poziomie 4 – 12 g/l.
Ile kosztują najdroższe wina na świecie i w Polsce ?
Najdroższe wino na świecie sprzedano za pół miliona dolarów. Cena innych najdroższych win kształtuje się w granicach 225 tysięcy dolarów, 168 tysięcy dolarów, 135 tysięcy dolarów, 117 tysięcy dolarów. W Polsce za najdroższe wino przyjdzie zapłacić smakoszom 9 tysięcy złotych.
Jaka jest historia wina w Polsce ?
Wykopaliska archeologiczne świadczą o tym, że winorośl była uprawiana na terenie Małopolski na zboczach Wawelu już tysiąc lat temu. Winorośl dotarła do naszego kraju z południa Europy. Pierwsze winnice zakładali mnisi benedyktyńscy i cystersi. Produkowali oni wino na potrzeby Liturgiczne. Kilka wieków później uprawą winorośli zajęły się także inne grupy społeczne. Powstawało coraz więcej winnic. Lecz w siedemnastym wieku w wyniku wojen zniszczonych zostało wiele winnic w naszym kraju. Dopiero w dwudziestym wieku pojawiły się w Polsce profesjonalne winnice i winiarnie. W winnicach uprawia się przeważnie klasyczne odmiany winorośli właściwej. Czasem również mieszańce, lecz z przewagą winorośli właściwej. Obecnie w Polsce jest około 500 winnic, o różnej wielkości. Z reguły są to niewielkie winnice niemogące konkurować z winnicami zagranicznymi, gdyż areał ich wynosi nieco ponad 500 hektarów.

Article Categories:
Handel

Dodaj komentarz